הערת אזהרה
נאמן אמן הצביעות (4)
09/12/2011

שר המשפטים הנוכחי, כמו כמה מהקודמים לו, מתנהל באופן בעייתי והשבוע גם התגלה מחדש במלוא צביעותו.  מי שציפו ממנו שישיב את העטרה המשפטית ליושרה, מאכזב בתפקידו.  האם הצביעות היא תכונה מולדת אצל יעקב נאמן או שמא נרכשה במהלך שנות עבודתו ושירותו הציבורי?
 
איש ציבור מן השורה הראשונה צריך בדרך כלל להסדיר איזונים באופי הבסיסי שלו ובהתנהלותו היומיומית, אם אין ברצונו להיחשף כדמות שנויה במחלוקת על כל המשתמע מכך. שר המשפטים הנוכחי, פרופ' יעקב נאמן, שסייע לראש הממשלה בנימין נתניהו, במסגרת ההסכם הקואליציוני שהוא רקח, להפקיד את תפקידי המפתח במערכת אכיפת החוק והתחיקה בידי שליחו - שר החוץ אביגדור ליברמן - התגלה השבוע מחדש במלוא צביעותו.

אחרי שהתברר לנאמן שקיים זעם ציבורי גובר והולך על הצעות חוק שנועדו לפגוע בחופש הביטוי, לשחוק את הדמוקרטיה במדינה ולבלום את יכולת הפעולה של גופים ציבוריים שהועלו באחרונה בכנסת על-ידי כמה חברי-כנסת בגיבויו המלא, הוא עלה השבוע לדוכן הכנסת והתריע מפני הצעות חוק שנועדו לפגוע בבית המשפט העליון. משל כאילו שוועדת השרים לענייני חקיקה בראשותו של שר המשפטים אינה מקדמת הצעות חוק שמטרתן לכווץ את כוחו של הבג"ץ. זאת ועוד: האם לא היה זה נאמן שתמך בהצעת החוק שתביא לבחירתו של השופט אשר גרוניס, המתנגד החריף לתהליך ש"הכל שפיט", כנשיא בית המשפט העליון?

אין ספק שנאמן חש שהוא נדחק לקרן זווית על-ידי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, שהתעשת באיחור רב להגן בפומבי בנחישות על שלטון החוק ועל הדמוקרטיה במדינה. וינשטיין הכריז בימים אלה בפומבי בכינוס משפטנים באילת כי מי שיעז לפגוע בבית המשפט העליון ימצא בו "אויב מר". במקביל שיגר היועץ המשפטי לממשלה מכתב אל ראש הממשלה נתניהו, שבו הבהיר לו שלא יוכל להגן על המדינה בבג"ץ באם תוגש עתירה נגד הצעת החוק לבלימת קבלת תרומות מחו"ל שמטרתה תהיה לפגוע בעמותות ציבוריות.

קשה לדעת אם נאמן פועל נגד המערכת המשפטית מתוך דחפים פנימיים במסגרת "מסע נקם" סמוי שהוא מנהל מאז אולץ בשעתו, בתקופת כהונתו הראשונה של בנימין נתניהו כראש הממשלה, לפרוש מתפקיד שר המשפטים אחרי תקופה קצרה בעקבות ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום באשמת הגשת תצהיר כוזב. (פרופ' נאמן זוכה בבית המשפט וחזר לאחר מכן לשמש אחד הפרקליטים המוערכים במדינה. על רשימת לקוחותיו נמנו, בין השאר, נתניהו, ליברמן ואולמרט. שלושה אישים פוליטיים מרכזיים בסירה משפטית אחת).

נאמן ללקוחותיו לשעבר 

מאז שפרופ' נאמן התמנה לשר משפטים כמינוי של ליברמן, הייתה ציפייה שהוא יחזיר את העטרה המשפטית ליושרה, לתקופה שבה כיהנו שרי משפטים בעלי רמה ושם, בהם יעקב שמשון שפירא, חיים צדוק, שמואל תמיר ודוד ליבאי. המציאות העגומה בעידן השני של נאמן טפחה על פניהם של אזרחי המדינה והעניקה להם סטירות לחי לעיתים קרובות. כגודל הציפייה מפרופ' נאמן, כך גודל האכזבה מביצועיו שבחלקם הצביעות היא המטבע העובר לסוחר.

קשה לדעת אם הצביעות היא תכונה מולדת אצל פרופ' נאמן, או שהוא רכש אותה במהלך פעילותו המקצועית או שירותו הציבורי. תכונה זו באה לידי ביטוי מוחשי, בין היתר בניסיונותיו הבלתי נלאים של פרופ' נאמן לחלץ את אהוד אולמרט חברו הקרוב, לקוחו לשעבר ושכן של בתו מהביצות העברייניות שבהן הוא שקע.

לראשונה עשה זאת פרופ' נאמן בשנת 1997, כאשר אולמרט הועמד לדין פלילי בגין חלקו בזיוף חשבוניות מס ובדיווח כוזב לרשויות המס כאשר כיהן כגזבר הליכוד במטה הבחירות של הליכוד. פרופ' נאמן נצמד אל הגזבר השני של הליכוד, מנחם עצמון, שהורשע קודם לכן באותן עבירות, משך אותו בלשונו ואחר-כך שימש עד הגנה במשפט של אולמרט שזוכה בנסיבות מוזרות. גם במשפט הנוכחי שבו עומד לדין אולמרט, נתן פרופ' נאמן עדות שנועדה להכשיר תרומות לא חוקיות לכאורה שקיבל אולמרט. העובדה שהוא מכהן כשר משפטים לא הפריעה לו.

ערב הקמת הממשלה הנוכחית פנתה תנועת אומ"ץ אל פרופ' נאמן בדרישה שלא יעסוק בענייניהם של לקוחותיו לשעבר. פרופ' נאמן נתן לנו התחייבות ברוח זו בכתב באמצעות מנהל לשכתו. בפועל, נהג פרופ' נאמן אחרת.

כאשר היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, אמר בכינוס משפטנים כי במדינה מתוקנת ליברמן לא יכול היה לכהן כשר בממשלה נוכח החשדות הכבדים שיש כלפיו, הזדרז פרופ' נאמן לתקוף את מזוז ובכך הגיש סיוע לליברמן, לקוח נוסף שלו לשעבר.
 
שרי משפטים בעייתיים 
 
מדינת ישראל ידעה במרוצת השנים, למרבה הצער, גם שרי משפטים בעייתיים נוספים שלא הוסיפו כבוד לתפקיד של האיש שמופקד על המערכת המשפטית, שהיא אחת מאושיות הדמוקרטיה.

רשימה קצרה על התנהלות כמה שרי משפטים לשעבר זועקת בעד עצמה:
  • שר המשפטים לשעבר אברהם שריר התגלה כמשפטן בינוני, עסקן מפלגתי בעל אינטרסים אישיים שקופים, מי שלא היסס לשלוח במכונית השרד הממשלתית שלו מזון בונזו לכלבו מוקי על חשבון משלם המיסים.
  • שר המשפטים לשעבר צחי הנגבי היה מעורב בניסיון נואל להשתלט על שלטון החוק באמצעות מינוי רוני בר-און כיועץ משפטי לממשלה מטעם - תרגיל מסריח שנעשה בשיתוף עם השר העבריין אריה דרעי והקבלן העבריין דודי אפל. מאוחר יותר הועמד הנגבי לדין בגין עבירה על ביצוע מינויים פוליטיים והורשע, ורק בנס נחלץ מקלון.
  • שר המשפטים לשעבר חיים רמון ביצע עבירה פלילית של הטרדה מינית של קצינת צה"ל בראשית מלחמת לבנון השנייה ונאלץ לפרוש בבושת פנים עוד לפני שהורשע בדין.
  • שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן היה שר משפטים מטעם, שמונה כדי לשרת את שלטונו של ראש הממשלה המגה-מושחת אהוד אולמרט, והעניק לו שירותים בזויים במסגרת מאמציו לחלצו מפרשות השחיתות שבהן אולמרט היה מעורב.
בשלב זה מוקדם עדיין לסכם את תקופת כהונתו של שר המשפטים, שעלול כנראה להאכיל אותנו עוד מרורים של פגיעה בזכויות האזרח שלנו כהנה וכהנה. נאמן ידוע כחובב סקי שמחליק להנאתו על השלג בעת חופשותיו. מוטב שנאמן ילמד לגלוש גם על הקרח שעליו נרשמו ההבטחות החגיגיות שלו בעת כניסתו לתפקידו.

לדף קודם  /  לראש הדף
 
חברים כותבים
הספדים לאריה אבנרי
מאמרים
דוח שבועי - מאת אריה אבנרי
ספרים
שלח לחבר הדפס מפת אתר
English שאלות קישורים
office@ometz.org.il פקס 03-5600469 טלפון 03-5605588 דרך בגין 44, תל-אביב, מיקוד 6618360
אפשר להפיץ דף זה באמצעות דואר אלקטרוני, לשמור במחשב האישי, להוריד משרת אינטרנט ולהציגו בפני קהל. כל זאת מבלי לשנות או לפגוע במבנה הדף. על דף זה חלים חוקי זכויות יוצרים. אין לערוך אותו ו/או לעשות בו כל שימוש שלא למטרות שלשמן נועד.
עורכת האתר: מיכל אדר, דוברת תנועת אומ"ץ.
© כל הזכויות שמורות לתנועת אומ"ץ.